DOMAČ KRAŠKI PRŠUT

je specialiteta, ki se vse bolj uveljavlja kot zdrava in lahko prebavljiva praznična prehrana. Kraški pršut in teran, nadvse lepo uigran kulinarični par, sta slovenska posebnost, tudi v svetovnem merilu. Nad njima se navdušujejo jedci in pivci na južni strani Alp in tudi v drugih deželah kjer vedo kaj je dobro.

Kot dediči pršutarskih skrivnosti se namreč zavedamo, da je kraški pršut izdelek, s katerim se lahko ponašajo le prebivalci Krasa. Priprava pršuta je zahteven in dolgotrajen proces. Prične se s skrbno izbiro surovine, svinjskih stegen, ki jih nato solimo izključno z morsko soljo. Sledi zorenje in sušenje v prirodni kraški klimi. Kraško podnebje, značilno gibanje temperatur, vlaga in zrak so odločilni za aromo in kakovost pršuta. Po dvanajstih mesecih zorenja, pod skrbnim nadzorom domačih pršutarskih mojstrov, dozori pršut v zdrav okusen izdelek.

 

  DOBRO JE TO !

Ustanovitev konzorcija kraški pršut je šele prvi korak na poti k uveljavitvi posušenega svinjskega stegna. Pod imenom Kraški pršut z geografsko označbo se prodaja šele po vstopu Slovenije v EU. Od drugih tovrstnih izdelkov se razlikuje predvsem po tem, da je pršut pridelan na geografsko označenem kraškem območju, čeprav so sveža svinjska stegna od drugod. Domačini Krasa pa vsemunavkljub pravimo, da je pravi domač kraški pršut lahko vzrejen in posušen le na Krasu.

 

  Kraški Pršut in Kraški Teran sta dva velika prijatelja , ki sta se srečala prav na Krasu in tako omogočila pravo enogastronomsko uživanje.

Za praznike si privoščite najboljše...

KMETIJA JERMAN
Šepulje 20
6210 Sežana

tel:  (05) 764 06 03